Takaisin valoon
 
       
  Sir Elwoodin hiljaiset värit on taas tien päällä. Maaliskuun puolessa välissä ilmestyneen kokoelmalevyn Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia, osa 2 sekä live-dvd:n myötä yhtye starttaa huhtikuuksi hartaasti odotetulle kiertueelle.  
  "Keikoilla tullaan kuulemaan paljon vanhempaa materiaalia, niitä biisejä, jotka ovat olleet itseltäkin vähän unohduksissa", lupaa laulaja ja lauluntekijä Juha Lehti.  
  Elwoodien musiikki - keskiolutjatsi, kuten bändi itse sitä luonnehtii - on liikuttanut suomalaisia jo vuodesta 1991. Kahdeksan studiolevyn, kahden kokoelman ja yhden livelevyn tuotantoon mahtuu niin rockia, bluesia kuin jatsahtavaa kapakkatunnelmointiakin. Lyriikoiden kantavia teemoja ovat olleet hiljaisen sävykkäät ihmissuhdepohdinnat sekä vahvasti Helsingin Kalliosta ponnistava kotiseuturakkaus.  
  "Kun itse ollaan kolme-nelikymppisiä miehiä, tuskin me ihan teinejä liikutetaan", Lehti hymähtää treenikämpän yläkerran ravintolassa, Kallion sydämessä. "Tosin tulee sieltäkin joskus kommentteja, ja palautetta on saatu myös 80-vuotiailta. Tuntuu hienolta, jos onnistuu tekemään sillä lailla rajatonta musiikkia, että se koskettaa ihmisiä noin isolla ikäskaalalla."  
  Elwoodit joutuivat viime kesän jälkeen laittamaan palikat uuteen järjestykseen, kun bändin basisti - ja hyvä ystävä - Riku Järvinen menehtyi tapaturmaisesti. Ensimmäiset kuukaudet bändi oli täysin hakoteillä. "Ei tehnyt mieli tarttua kitaraan, ei soittaa yhtään mitään. Mutta kun Rikulle päätettiin pitää marraskuussa muistokonsertti, oli jotain johon tähdätä. Silloin alkoi näkyä valoa." Työ oli parasta lääkettä. "Oli vaan soitettava, soitettava ja soitettava. Pikkuhiljaa henki alkoi kulkea, eikä hillitön tunneskaalapainanut päälle heti, kun alkoi soittaa."  
  Uusi basisti Puppe Luomanmäki tuo nyt uutta väriä bändin sointiin. "Pupen kanssa kemiat ovat kohdallaan. Kun tällainen äijälauma viettää aikaa takahuoneissa, hotelleissa ja keikkabussissa, tietty luottamus on tärkeämpää kuin soittotaito sinänsä", Juha Lehti muistuttaa.  
  Kevätkiertueen jatkoksi bändi nähdään kesällä festareilla, ja syksyllä aletaan pohtia uuden levyn tekoa. "Jotain on valmiina", Lehti sanoo. "Vähän."  
       
   

Matkaan, 4/05

 
    teksti: Suvi Heiniö/Lotta Numminen/Sami Turunen  
       
       
   
<< takaisin leikekirjaan