Elwoodit ovat tien päällä taas
 
       
  Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtye julkaisi kolme viikkoa sitten uuden kokoelmalevyn ja live-dvd:n. Tänään yhtye lähtee tien päälle ja tekee illalla kuluneen vuoden toisen keikkansa. Marraskuussa basisti Riku Järvisen muistoksi pidetty muistokonsertti oli se ensimmäinen.  
  Yhtye päätti vuosi sitten kevätkiertueen ja kalterissa oli kesälle festivaalikeikkoja. Riku Järvisen menehtyminen viime kesäkuussa tyhjensi kalenterin ja asetti yhtyen uuteen tilanteeseen, jossa mietittiin perusteellisesti yhteistä tulevaisuutta.  
  - Mennyt vuosi oli seisahdus kaikilta osin, muta nyt keikkabussin tuoksua ja hölmöjä juttuja jo kaipaa. Keikkailu on sekoitus huonoja vitsejä, tupakan, keskioluen ja hien tuoksua. Keikoilla soittaminen on tietysti parasta ja sitä odotan, yhtyeen laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Juha Lehti kertoo.  
  Kokoelmalevy Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia, Osa 2:lla on musiikkia pääasiassa ensimmäisen kokoelman ilmestymisen jälkeiseltä ajalta. Kokoelma alkaa Tangolla ja päättyy Rock'n rolliin: Tango oli yhtyeen ensimmäinen single ja Rock'n roll viimeisin. Rock'n rollissa bassoa soittaa Riku Järvinen, mutta kappaletta ei ole levytetty aikaisemmin, koska Juha Lehti ei saanut kirjoitettua siihen mieleisiään sanoja.  
     
  Kurkistus takahuoneeseen  
  Yhtyeen kotisivuilla on ollut vuosien ajan valokuvia yhtyeestä. Bändin omat teknikot ovat kuvanneet yhtyettä keikoilla, joten dvd:llä päätettiin raottaa kuvasarjalla takahuone-elämää ja tunnelmia keikkabussista. Ajatuksena kuvasarjassa on kertoa tarina, jossa lähdetään keikalle elwoodien kanssa. Osa dvd:n kuvista on keikoilla kuuntelemassa olleiden ihmisen ottamia.  
  - Yhtyeellämme on hyvin uskollisia kuuntelijoita. Koen, että kun asiat on tehty alusta lähtien oman näköisesti ja ei ole lähdetty pelleilemään, ihmiset jaksavat olla edelleen kiinnostuneita musiikistamme, Juha Lehti sanoo.  
  Live-dvd:n keikka on tallennettu vuonna 1999 Tavastialla. Yhtye esittää keikalla mm. Tapio Rautavaaran Kulkuriveljeni Jan -laulun, joka oli jo yhtyeen ensimmäisellä levyllä.  
  - Kulkuriveljeni Jan kosketti tarinana jo pikkupoikana ja sitä on mukava laulaa edelleenkin. Laulu on tarina, mikä toimii ja ajan myötä tarina vaoin vahvistuu. Monissa lauluissa alkaa roolitus iän myötä vaihtua ja ne saavat uusia ulottuvuuksia, Juha sanoo.  
     
  Pitkä ja hieno taival yhdessä  
  Sir Elwoodin hiljaiset värit on ollut koossa liki viisitoista vuotta. Kun Juha Lehti miettii vuosia taakse päin, kaikki kiteytyy Rikun poismenoon.  
  - Tämä on ollut pitkä ja hieno taival. Olen hyvin kiitollinen, että olen saanut soittaa sellaisen ihmisen kanssa kuin Riku oli. Olimme myös hyviä kavereita ja pakkohan sitä on olla, jos kestää toisiaan näin kauan samassa bändissä. Rikun muisto ei tule koskaan häviämään bändistä ja hän on aina mukanamme. Olen hyvin ylpeä, että pystyimme valitsemaan kokoelmalevyille kappaleita jo ensimmäisiltä levyiltä. Siitä tietää, että ihan ensimmäisistä levyistä lähtien asiat on tehty hyvin. Lopulta aika paljastaa kuinka kestävää ja arvokasta musiikkimme on, Juha toteaa.  
  Kun hän kuuntelee yhtyeen ensimmäistä levyä, hän tietää olevansa eri mies nykyisin.  
  - En voisi kirjoittaa enää lauluja kuin kirjoitin ne parikymppisenä ja se on luonnollista. Nyt olen ylpeä siitä, että kirjoitan nelikymppisen miehen lauluja.  
  Omista sanoituksistaan Juha Lehti ei osaa sanoa suosikkiaan, sillä kaikki tekstit ovat rakkaita. Ensimmäisellä levyllä oleva Lähtö on niitä muutamia kappaleita, jotka ovat syntyneet kerralla paperille.  
  - Tällaisia lauluja tulee harvoin. Kirjoitustyö oli tehty päässä jo vuosia aiemmin. Tärkeissä tilanteissa Lähtö on se kappale, jonka haluan laulaa, Juha sanoo.  
  Juha Lehti sanoo yhtyeen lähtevän hyvällä mielellä kiertueelle. Kevät on tuonut hänen elämäänsä valon ja energian takaisin.  
  - Olen kevään lapsi ja vaikka laulut ovat monesti syksyisiä, keväällä aktivoidun. Elämä jatkuu, luonto herää ja meidänkin on aika sitä tehdä, Juha toteaa.  
       
   

Suur-Jyväskylän lehti, 6.4.2005

 
    teksti: Outi Elomaa  
       
       
   
<< takaisin leikekirjaan