Juha Lehti ponkaisee konserttikiertueelle uudella innolla
 
  Sir Elwoodin hiljaiset värit masentui menestyksestään  
    Kun Sir Elwoodin hiljaiset värit alkoi kiinnostaa suurta yleisöä vuonna 1993, menestys syöksi yhtyeen kriisiin. Tuore kokoelmalevy Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia sekä yhtyeen johtohahmon Juha Lehden kirjoittama historiikki-nuottikirja toimivat eräänlaisena tilintekona. Kriisin on selvitetty.  
  Kymmenen vuotta sitten perustetun yhtyeen kolmas albumi Kymmenen tikkua laudalla (1993) nosti Elwoodit nopeasti suuren yleisön tietoisuuteen ja kaksinkertaisti levymyynnin. Monelle bändille se olisi ollut hienoa aikaa, Elwoodeille ei.  
  Historiikki-kirjassaan laulaja Juha Lehti sivuaa vaikean ajan lyhyesti.  
    - Haluan kertoa siitä ajasta vain sen, että me oltiin kahden ensimmäisen vuoden aikana marginaaliorkesteri, jonka yleisönä kulki lähinnä kavereita ja kaverinkavereita. Mutta sitten laulu Viimeisellä rannalla soi paljon radiossa ja toi mukanaan sellaista ihme jengiä.  
    - Tuli liikaa yleisöä. Tämä saattaa kuulostaa tosi naiivilta, mutta me ei oltu siihen valmiita. Meidän kotikutoisuus oli yhtäkkiä pois meidän käsistä.  
    - Se kaikki läjähti liian lujaa, me oltiin siihen aikaan myös normaaleissa duuneissa ja levyn jälkeen antauduttiin keikkailemaan liikaa.  
Kun viisi sivua on kova suoritus  
  Sir Elwoodin hiljaiset värit ei keikkamyyjän suureksi harmiksi keikkaile juhlapyhisin, eikä halua esiintyä tanssilavoilla. Yhtye onkin burn-outin jälkeen rajoittanut esiintymistään voimakkaasti.  
    - Me ollaan yhden kerran heitetty juhannuskeikka, ja sen jälkeen sanottiin Pössille, meidän keikkamyyjälle, että älä myy.  
    - Meidän bändi ei sovi sellaiseen, me soitetaan sellaista keskiolutjatsia, joka toimii klubeissa. Tääkin kuulostaa taas hurskastelulta, juhlapäiväthän ovat ekologisesti parhaita päiviä bändille.  
    - Keikkailu itsessään on hienoa, mutta keikkaelämä tuhoaa sekä fyysisen ja henkisen terveyden, se vie keskittymiskyvyn. Me ollaan esimerkiksi joskus yritetty ottaa kirjat mukaan rundille: jos saatana pääset viisi sivua eteenpäin viikon aikana, oot tosi kova jätkä.  
  Meidän valomies Harri otti kaksi vuotta sitten kiertueelle mukaan jonkun Dostojevskin kirjan. Rundin loppuvaiheessa mä näin kun se luki Jerry Cottonia bussissa. Sekin tuntui olevan vaikeeta, Juha nauraa.  
"En halua olla Kallion äänitorvi"  
  Juha Lehti, 38, on pysynyt naimattomana, vaikka popparilla varmasti olisi kysyntää enemmän kuin tarpeeksi. Ja kun vielä suurin osa miehen teksteistä on kirjoitettu naiselle, jotkut hyvinkin katkeraan sävyyn, herää epäilys: onko Juha Lehti pettynyt vastakkaiseen sukupuoleen?  
    - En ole, ma arvostan hyvin paljon vahvoja itsenäisiä naisia. Kaikenlainen äärimmäisyys kuitenkin ärsyttää, esimerkiksi se, että tiedostaa olevansa niin nainen, että ratkaisee pukeutumisensa ja käyttäytymisensä sen mukaan, sopiiko se imagoon.  
    - Olen kyllä kirjoittanut joitain tekstejä olemassa oleville ihmisille, ja on sellaisia biisejä, jotka olen tehnyt suuttuneena. Esimerkiksi Uusi isäntä -biisi on syntynyt vitutuksesta. Viha on yllättävän paljon energiaa tuova voima.  
  Oma ja muiden ihmisten tyhmyys saa Juha Lehden suuttumaan, ja se, että hänestä yritetään väen vängällä saada Kallion äänitorvea.  
    - Vaikka mä täällä asunkin, voisin asua jossain muuallakin. Mua alkaa vituttaa, että mulle on alettu sälyttään tätä Herra Kallio -titteliä.  
    - Ihmiset haluaa aina lokeroida toisia, säkin yrität tehdä musta jotain rokkijätkää. Mä oon ihan tavallinen mies, jolla on haaveita ja unelmia.  
Sir Elwoodin värien albumit  
 
· Varjoissa vapaan maailman, 1991.

· Yö tekee meistä varkaat, 1992. levyn singlelohkaisu Neiti kevät oli yhtyeen ensimmäinen radiohitti.

· Kymmenen tikkua laudalla, 1993. Single Viimeisellä rannalla on tähän päivään asti ollut suurin menestys.

· Puoli viisi aamulla, 1995. Singe Kuolen heijasti tummalla sävyllään bändin tunnelmia.

· Puunukke, 1997. Tähän mennessä yhtyeen vähiten myynyt albumi.

· Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia, 1998. Kokoelma-albumi.
 
       
    Iltasanomat 5.10.1998  
    teksti: Ira Huovinen  
     
    kuvatekstit: Sir Elwoodin hiljaiset värit vuonna 1995. Bändin tämän syksyn konserttisalikiertue alkaa 28. lokakuuta Mikkelistä. Vaikka Juha Lehti sanookin pettyneensä itseensä usein, osa unelmista on toteutunut. - Täytyyhän mun olla tyytyväinen kun ollaan tehty viisi lp:tä, kirja ja kokoelma-levy.  
       
   
<< takaisin leikekirjaan