Tunnelmapalojen mestari muistelee lähihistoriaa
 
       
  Laulaja Juha Lehti on tallentanut Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeen uudelle levylle lapsuutensa nostalgiaa ja television herättämiä tunnelmia. Helsinkiin kotiutunut lappilaisen sotalapsen poika muistaa hyvin Kekkosen ja Rautavaaran.  
  Lehti on pitkällä lauluntekijän urallaan tehnyt harvoja poliittisia lauluja. Pohjoisesta tuulee taas -levyllä hän mutustelee Suomen lähihistoriaa. Presidentti Kekkosta hän muistelee oman lapsuutensa mielikuvien kautta.  
    "Laulu Kekkonen on puhdasta lapsuuden nostalgiaa. Halusin kertoa, miltä pienestä pojasta tuntui. Kekkonen oli presidentin synonyymi. Hän oli sitä hyvässä ja pahassa", laulaja kertoo.  
  Lehden olemuksessa kuultaa vahvasti 1970-luvun lopulla kuollut viihdetaiteilija Tapio Rautavaara, joka lauluillaan yhdisti sodanjälkeistä Suomea. Suuri laulajapoika soitti niin savotoilla kuin tehdastyöläisten juhlatilaisuuksissa.  
  Lehti kertoo lapsena nähneensä Rautavaaran esiintyvän harjannostajaisissa.  
    "Rautavaara oli superstara, jonka kenkiin kukaan toinen ei sovi. Hän oli urheilijana, laulajana ja näyttelijänä mies, jota sodanjälkeinen maa tarvitsi. Hänen merkityksensä suomalaiselle identiteetille on tärkeämpi kuin kevään 1995 kiekkokulta."  
  Myös taannoin kuollutta ohjaajanäyttelijä Spede Pasasta Lehti muistelee kaiholla.  
    "Lapsena en osannut ajatella elämää ilman Kekkosta tai Spedeä. Spede on monumentti. Hänen elokuvansa olivat aina päivän puheenaihe."  
       
  Epämuodikasta poppia  
  Sir Elwoodin hiljaiset värit on epämuodikas poporkesteri. Helsinkiläisyhtyeen musiikissa on aineksia Bertolt Brechtin teatterilauluista ja Tom Waitsin murisevista kaupunkiballadeista.  
  Vaikka yhtye kolisteleekin uuden levyn Roskilde- tai Tyttöjen päiväkirjat -kappaleissa lähes akustisesti, rokkia se tekee harvoin. Yhtyeen karhea pophyssyttely on kaukana myös perinteisestä suomalaisesta iskelmästä.  
    "Mulle on tärkeää se, mitä biisi kertoo ja miksi laulu on tehty. Iskelmän ja rockin suurin ero on teksteissä. Iskelmä ei putoa mulle, koska tekstit ovat suurta huttua", Lehti toteaa.  
  Uudella levyllä Lehti pureutuu maailmallisiinkin ongelmiin ohimenevien tunnelmien kautta. Riipaisevan Kirje Kotiin -laulun hän kirjoitti nähtyään kurdipakolaisista kertovan dokumentin.  
  Lehti kummastelee ihmisten suvaitsemattomuutta. Hän painottaa, että kerran autettujen tulisi nyt auttaa niitä, jotka ovat pulassa.  
    "Äitini joutui lähtemään kotiseuduiltaan Lapista ja matkaamaan sotalapsena Ruotsiin. Hänen kauttaan koen, että meitä on jeesattu. Nyt on meidän aikamme jeesata muita."  
  Helsingissä varttunut laulutekijä on ylpeä sukunsa pohjoisista juurista.  
    "Äitini syntyi Kiistalan kylässä Kittilän pohjoispuolella. Vietin kesälomiani pohjoisessa. Tunnistan itsestäni yhä myös Helsingissä lapsuutensa viettäneen kaupunkilaispojan."  
       
  Tanssi kuoleman kanssa  
  Sir Elwoodin hiljaiset värit synkkeni 1995 julkaistun Puoli viisi aamulla -levyn aikoihin. Levy vilisi kuolemaa sivuavia tekstejä.  
    "Tanssin kuoleman kanssa silloin joka päivä. Nyt kuolemaa sivuavat tunteet eivät ole yhtä rajuja, vaikka ne välillä ovatkin läsnä", Lehti selittää.  
  Pohjoisesta tuulee taas -levyn komein hetki on omistettu vyörytys Tolstoi. Lauluntekijä kertoo, että hän omistaa ystävänsä kanssa antikvariaatin ja lueskelee kausittain. Vuosisadan alussa kuolleen Tolstoin traagisesta loppuelämästä kertova televisiodokumentti vaikutti Lehteen vahvasti ja auttoi häntä luomaan laulun ihmissuhdedraamalle vankan miljöön.  
    "Dokumentissa tuli jännällä tavalla esiin, miten Venäjä oli silloin eurooppalaisen kehityksen kärjessä. Se oli kuin Pariisi."  
  Elokuussa 1999 Sir Elwoodin hiljaiset värit esiintyi Helsingin Kansallisteatterissa. Klubeissa hyörineelle popyhtyeelle keikka korkeakulttuurin pyhätössä oli huippuhetki.  
    "Olimme ensimmäinen poporkesteri joka Kansallisteatterissa soitti. Keikka jäi mieleen vahvana elämyksenä. Samoilla lauteilla olivat aikaisemmin näyttäytyneet suuret suomalaiset starat.  
  kuvateksti: Brechtin ja pakkasen poika. Karheasti hyssyttelevän Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeen laulaja Juha Lehti on ylpeä sukunsa pohjoisista juurista.  
       
    Kaleva 02.11.2001  
    teksti: Arto Kiuru  
       
   
<< takaisin leikekirjaan