Helsinkiläistä keskiolutjazzia höystettynä savolaisuudella
 
       
  Sir Elwoodin hiljaisten värien musiikki ei synny näkkileivästä ja vuokrarahoista  
  Sir Elwoodin hiljaiset värit käyttää musiikistaan nimitystä keskiolutjazz. Nimi kertoo, että suurin osa esiintymispaikoista on keskikokoisia keskiolutpaikkoja ja bändin musiikki on saanut vaikutteita jazzista.  
  Sir Elwoodin hiljaisten värien laulajan Juha Lehden mukaan vaikutteita on tullut matkan varrella monelta suurelta tähdeltä. Ensimmäinen Lehden suosikki oli Tapio Rautavaara, myöhemmin vaikutteita on tullut muun muassa Beatlesilta ja Tom Waitsilta.  
    - Ja merkittävä vaikuttaja oli Heimosen Timppa Paukkula-ajoiltani, Lehti muistelee.  
  Sir Elwoodin hiljaiset värit syntyi neljä vuotta sitten sattumalta. Lehti ja pianisti Juha Saaresaho tekivät yhdessä nauhoja joululahjoiksi. Molemmat pyysivät muutaman kaverin mukaan ja Sir Elwoodin hiljaiset värit oli syntynyt.  
    - Me lähdettiin siitä, että pyydetään hyviä jätkiä mukaan, niiden pitää olla sellaisia, että on kivaa istua jätkien kanssa muutenkin kuin musiikin takia, Lehti kertoo.  
  Saksofonisti Hansu Saarinen oli Lehden tuttavia 80-luvulta, kun Lehti opiskeli Mikkelissä Paukkulassa ja rumpali Arttu Leskisen kanssa Lehti oli tehnyt yhteistyötä jo kahdeksan vuotta. Basisti Riku Järvinen oli Saaresahon tuttuja aikaisemmilta vuosilta.  
       
  Pectopah edeltäjänä  
  Sir Elwoodin hiljaisten värien edeltäjä oli Pectopah.  
    - Jotkut asiat vaan eivät tunnu menevän kohdalleen. Pectopahissa oli sydän mukana, mutta se ei mennyt kohdalleen, kertoo lehti Sir Elwoodin hiljaisten värien edeltäjästä.  
    - Muutama nykyisistä kappaleista on jo Pectopahin ajalta. Ne on nyt vaan hioutunut paremmin mukaan. Uskon, että kaikki biisit ovat olleet kauan olemassa. sitten kun on oikea hetki, ne vaan syntyvät paperille, Lehti toteaa.  
    - Yleensä kun meiltä kysytään, mistä bändin nimi tulee, valehtelemme suoraan. Voin kertoa sen rehellisesti. Sir Elwood oli irlantilainen runoilija. Musiikki oli jo ennen kuin bändillä oli nimeä. Lapselle pitää tietysti antaa alussa nimi. Kun sillä oli jo muoto ja kasvot alkoivat hahmottua, nimi oli helppo keksiä, Lehti kertoo ja nauraa pitkään kysymykselle oliko tämä todellinen selitys vai tunnettu valhe.  
       
  Perioodi keikkailua  
    - Meillä on jokaisella jotain muutakin kuin bändi eli jokaisella on työ tai opiskelu. siksi meidän keikkailu on parioodiajattelulla eli ollaan keikoilla jaksoittain. Tehdään pidennettyjä viikonloppuja, Lehti kertoo.  
    - Ei me tehdä tätä näkkileipäpaketin tai vuokrarahojen takia. Rahallisesti on aika tyhmää, että pyörii keikoilla, kun joutuu ottamaan töistä vapaata keikkojen takia. Mutta tämä on mukavaa. Joskus tulee sanottua, että jos olet kerta mukaan lähtenyt poika, niin hoida hommasi loppuun asti, Lehti toteaa.  
  Sir Elwoodin hiljaisilla väreillä on ollut kevään aikana kolme keikkaa viikossa. Mikkelissä bändi vieraili lauantaina. Pääsiäiseltä alkaa tauko, joka loppuu kesäfestareiden alkaessa.  
    - Kesällä on perusfestareita. Olikohan ne Ilosaari ja Provinssirock mihin on luvattu mennä. Vai olikohan se Ruisrock. Enpä muista, no minä menen sinne, mihin keikkabussi menee, Lehti naureskelee.  
       
  Materiaali levyyn valmis  
  Sir Elwoodin hiljaisten värien kolmas levy saattaa ilmestyä jo lähiaikoina. Materiaali on jo käytännössä valmiina, mutta levyn ilmestymisellä ei ole Lehden mielestä kiirettä.  
    - Se on nyt kohtalon käsissä. Kaiken pitää vaan kolahtaa kohdalleen, Lehti toteaa, mutta myöntää, että levy-yhtiö on jo hieman potkimassa bändiä liikkeelle, että levy saataisiin ulos.  
    - Me voidaan sanoa ei, jos ei jokin kiinnosta. Kun lähtee keikalle sitä haluaa lähteä. Me ei esiinnytä esimerkiksi uutena vuonna, vappuna tai juhannuksena, sillä jokaisella on jotain muutakin tekemistä silloin. Orkesteri on meille suuri rakkaus, Lehti kehuu.  
       
    Länsi-Savo 1993  
    teksti: Kati Multanen  
       
   
<< takaisin leikekirjaan