"Bändin pitää jaksaa pysyä yhdessä"
 
       
  Edward Hopperin Nighthawks-maalauksen, 1942, alla vanha jukeboksi on hiljaa. Telineessä seisoo akustinen Ibanez-kitara. Ja kirjoituskone. Juha Lehden kämpän esineet ovat tuttuja Sir Elwoodin hiljaisten värien levykansista.  
  Pitkäsoittoja on tullut ulos jo viisi kappaletta. Varjoissa vapaan maailman 1991, Yö tekee meistä varkaat 1992, Kymmenen tikkua laudalla 1993, Puoli viisi aamulla 1995, ja nyt Puunukke 1997.  
  Tunnettuja lauluja noin viidestäkymmenestä julkaistusta ovat mm. Jumala rankaisee Helsinkiä tänä yönä, Meidän pikku kuppila, Neiti kevät, Soitan taas ja Viimeisellä rannalla. Niitä kuulee paljon juuri niiden pikkukuppiloiden jukebokseista, joista Elwooditkin usein laulavat.  
  Puunukke-levyltä on radioasemilla soinut singleksi irrotettu rakkauslaulu Perunamaa. Myös vihaisessa Uusi herra (H.H.) -laulussa on voimaa.  
   
  Kavereita, joiden kanssa voi puhua  
    "Vuonna 1991 veikkasin pojille, ettei varmaankaan tehdä paljon levyjä. Annas olla, kuudessa vuodessa tehtiin viisi! Sitä puski vaan, ja Kymmenen tikkua laudalla -levyn jälkeen tuli krapula."  
  Elwoodien runko kokoontui opiskeluaikana 1980-luvun alussa Mikkelissä. Helsingissä tuli mukaan uusia kavereita. Nyt rumpali Arttu Leskinen, basisti Riku Järvinen, pianisti Juha Saaresaho, fonisi Hansu Saarinen ja Lehti ovat olleet Sir Elwoodin hiljaiset värit seitsemän vuotta. Viimeksi tuli mukaan kitaristi Jussi Virtanen.  
    "Kitaristi Pekka Tegelman sanoi hienosti, että se on hyvä ikä. Sen jälkeen bändistä voi alkaa olettaa, että sieltä tulee jotain", Lehti kertoo.  
  Periaate oli, että nyt kasataan bändi kavereista, joiden kanssa on hyvä olla. "Istut samassa treenikämpässä, samassa studiossa, samassa bussissa, samassa helvetin hotellihuoneessa…", Lehti sanoo.  
  Helsingissä on Lehden mukaan surullinen piirre, että bändit kootaan kapakoissa. Niihin kerätään superjätkiä, odotukset ovat korkealla, sitten ne ovat yhdessä vuoden tai pari, tekevät levyn tai kaksi.  
    "Mutta jos bändiä haluaa kehittyä, kyllä sen pitää jaksaa olla yhdessä."  
  Elwoodit ovat levitelleet nimestään hupaisia tarinoita. Että Sir Elwood oli suuri irlantilainen vapaustaistelija, joka 1500-luvulla johdatti joukot espanjalaisia vastaan, pelasti kansakunnan perunarutolta, irlantilainen 1700-luvun runoilija, köyhä, aliarvostettu munkki, joka 1400-luvulla… ja muuta hölynpölyä.  
    "Valehdellaan kilpaa, mitä Sir Elwood on tehnyt. Sitten lehdessä lukee, että Sir Elwood oli köyhä aliarvostettu munkki, joka 1400-luvulla…", Lehti nauraa.  
  Teki Sir Elwood mitä tahansa, tai ei tehnyt, hänen hiljaiset värinsä tekivät Puunukke-levyn, jolla yksinäinen nukke laulaa Tuu mun luo!  
     
  * Perjantaina ja lauantaina 16. ja 17. toukokuuta Helsingin Tavastia on ensimmäisen kerran varattu Sir Elwoodin hiljaisille väreille kahdeksi illaksi.  
       
    Helsingin Sanomat 20.04.1997  
    teksti: Kimmo Oksanen  
       
   
<< takaisin leikekirjaan