Sir Elwoodin hiljaiset värit täyttää 10 vuotta  
Keskiolutjatsi soi konserttisaleissa
 
       
  Sir Elwoodin hiljaiset värit juhlistaa jo vuosikymmenen kestänyttä taivaltaan näyttävästi. Syyskuun lopussa helsinkiläisyhtyeeltä julkaistiin kokoelmalevy Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia sekä samanniminen nuotti-teksti-muistelukirja, joka käy läpi Elwoodien vaiheet demoprojektista kultalevymenestyjäksi.  
  Yhtyeen laulaja-lauluntekijä Juha Lehden kirjaamaa bändihistoriaa täydentää runsas kuva-aineisto. Turkulaisen valokuvaajan Eija Hartemaan Down By The Laituri -otokset sekä kymmenkunnan muun dokumentoijan työt kuljettavat lukijan Elwoodien eiliseen.  
  Sir Elwoodin hiljaisten värien tätä päivää on sen sijaan lokakuun lopussa käynnistynyt ja marraskuun 14. päivä Turkuun päättyvä kiertue. Yhdentoista esiintymisen kieppi vie yhtyeen keskiolutjatsiksi kutsutun musiikin klubien sijaan konserttisaleihin.  
  Nykyään sekstetiksi vakiintunut bändi ei kipsaa lavavalintaa, onhan Elwoodeilla konserttikokemusta jo viime syksyn kokeilusta Turun ja Helsingin kulttuurikeitaissa.  
  Tunnelmaorkesteri on niin ikään Hectorin, Mikko Kuustosen sekä Veeti & The Elastic Familyn ohella harvoja poppareita, jotka ovat soittaneet omaa musiikkiaan Suomen kansallispyhätössä, Turun tuomiokirkossa.  
    - DBTL:n tuomiokirkkokeikka 1997 herätti ahaa-elämyksen: tätä homma voi tehdä niinkin, että ihmiset istuu ja kuuntelee! Sen innoittamina me uskallettiin kokeilla konserttisaleja, Juha Lehti suitsuttaa aluevaltausta. Vaikka soittajat jännittivät ensimmäistä varsinaista ison salin keikkaa Turussa "kuin pikkujätkät takahuoneessa tutisten", lopputulos oli palkitseva.  
    - Tämmöiselle pop-rockorkesterille on manna huomata, että homma toimii niinkin erilaisessa ympäristössä. Klubeissa kun soitosta häviää helposti nyanssit luukutettaessa yleisen hälyn yli.  
  Syyskiertueen ohjelmisto keskittyy yhtyeen tuotannon läpileikkaukseen. Nostalgisesti virttynyt Varjoja, varkaita ja vanhoja valokuvia -kattaus vie kuulijan hämärtyvien iltojen tunnelmiin, kiireen tuolle puolen.  
    - Biisejä ei soiteta "suoraan levyltä", Juha Lehti tarkentaa.  
    - Lauluja on sovitettu uudestaan. Aluksi mietittiin jopa jousikvartetin mukaan ottamista, mutta päätimme kuitenkin lopulta kaiva omasta pussista. Soittajilla on vaikka minkälaista viuluviikaritaustaa, mistä ammentaa.  
  Sir Elwoodin hiljaiset värit on jo tovin työstänyt kuudetta albumiaan. Vaivihkaiset valmistelut ovat limittyneet kiertuehässäkkään. Joulukuun alusta alkaen on tarkoitus keskittyä varsinaiseen levyttämiseen, joten tulevalla talvikaudella Elwoodien kalenteriin ei juuri klubbailua mahdu. Vaikka keikkailu innostaa, Juha Lehti ei halua polttaa bändiä loppuun jatkuvalla kiertämisellä.  
    - Keikoille mennään kun on jotain sanottavaa -rutiini tappaa touhusta ilon, Lehti tunnustaa.  
  Musiikista ja musiikille elävä Juha Lehti ei liioin tunne vetoa työkuvan laajennuksiin. Elwood-luomusten lisäksi pari tekstiä Siberia-yhtyeelle sekä musiikkia muutamaan teatteriprojektiin tehnyt Lehti on toistaiseksi kieltäytynyt laajemmasta viisutehtailusta.  
    - Kun olen ollut huomaavinani ihailemieni lauluntekijöiden töissä iskelmämeiningin vaikutukset, olen pistänyt Elwoodin kaiken edelle. Mä haluan keskittyä täysillä tähän vesittämättä tekstejäni esimerkiksi rahan vuoksi, Juha Lehti tiivistää työskentelyperiaatteensa.  
       
    Turun Sanomat 27.10.1998  
    teksti: Matti Komulainen  
       
   
<< takaisin leikekirjaan