Kobolttipilven varjossa
 
       
  "Ja vain tuuli kuiskaa: kaikki pois piiloistaan", loppuu syksyn ykköshitti, Sir Elwoodin hiljaisten värien Viimeisellä rannalla.  
  Nevil Shuten romaanista nimensä saaneen biisin syntyyn liittyy Elwoodeille tyypillistä aineetonta virtaa tajuntojen välillä.  
  Pianisti Junnu Saaresaho oli piinannut kavereitaan jo tovin kiusallisen tarttuvalla pianoriffillä, joka ei kuitenkaan naksahtanut luontevasti yhteenkään Juha Lehden musiikilliseen tarinaan - ennen kuin se oikea löytyi.  
  Kumpaankin pojista oli tehnyt lapsena karmivan vaikutuksen 50-luvun mustavalkoinen leffa The Last Border. Gregory Peck, Fred Astaire ja Liz Taylor pääosissaan elokuva eteni kohtaukseen, jossa kobolttipommien tuhoama maailma vetelee viimeisiään. Australian rannikolla kidutaan tappavan radioaktiivisen pölypilven odotuksessa, kun tuhoutuneelta seudulta kantautuu sekavaa morsetusta. Olisiko joku sittenkin selviytynyt hengissä?  
    - Kaikki toivo keskittyy siihen viestiin. Lopulta lähettäjä paljastuu. Se on repaleisissa sälekaihtimissa roikkuva kokispullo, jota tuuli riepottelee. Kukaan ei pelastunut, laulun kirjoittaja Juha Lehti kuvailee.  
  Junnu löysi sattumalta kirpputorilta kyseisen romaanin ja kiikutti sen Juhalle. Melodia löysi tarinansa ja Sir Elwoodin hiljaisten värien kolmas LP Kymmenen tikkua laudalla tunnelmansa.  
  Elwoodit kutsuvat musiikkiaan keskiolutjazziksi. Uutuuslevyllä tunnelmat rullaavat ihmisen kaihoisista sisäavaruuksista kapakoiden puheensorinaan ja hiljaisiin iltoihin tähtien alla.  
  Yhtye värittää tarinoita musiikillaan, siitä juontuu kokoonpanon nimikin.  
    - Ehkä jonakin päivänä olemme maalanneet kokonaisen freskon. Siihen asti väritellään osia siitä, Juha Lehti hymyilee.  
    Bändi lähtee koko Suomen kattavalle kiertueelle tämä kuun lopussa. Elämystä voi suositella kaikille muille paitsi niille, jotka odottavat musiikilta moukariniskua päähän.  
    - Voima on muutakin kuin volyymia.  
       
    Seura 08.10.93  
    teksti: Kirsi Salokangas  
     
   
<< takaisin leikekirjaan